Verhalen

Het boodschappenverhaal van een Heemsteedse mevrouw. Hoe 3 weken meer dan 3 maanden werden.
"Ik was wel een beetje nerveus toen ik door de vakantie van onze dochter, die altijd onze boodschappen haalt, 3 weken zonder boodschappenhulp zou komen te zitten. Er kan wel wat in de vriezer, maar toch...
Gelukkig attendeerde Katinka van WIJ op Plein 1 ons op WeHelpen Heemstede. Ik heb gebeld en de boodschappenhulp was zo snel geregeld. Haha, het lijkt wel een reclamespotje, maar ik vind het ook zo fijn. Ik ben er echt dankbaar voor.
Lenneke haalt nu, bijna 4 maanden later, nog steeds elke week de boodschappen voor ons. Ook onze kinderen zijn heel blij met die hulp en vinden het ook een hele geruststelling. Zij wonen niet in de buurt en als ze komen helpen ze ons met allerlei klussen. En tot deze zomer dan ook nog met de boodschappen. Door Lennekes hulp hebben we nu meer tijd om leuke dingen met elkaar te doen!"

400 jaar Adriaan Pauw, een kunstwerkwedstrijd, een knap gemaakt schilderij en digitaal meedoen. Dit zijn de ingrediënten van een mooie wehelpen match.
Dhr. De Vries (85) wilde met zijn schilderij graag meedoen met de wedstrijd. Daarvoor moest hij zijn inzending, fotograferen en digitaal versturen. "Dat lukte mij niet, want zo goed ben ik niet met computers. Jammer, want ik wilde wel graag meedoen met mijn schilderij van het Oude Slot. Gelukkig kreeg ik een tip van Anky, bij De Pauwehof: vraag het aan WeHelpen Heemstede. Dat heb ik gedaan. Evelyn, de mevrouw die mij kwam helpen heeft mooie foto's gemaakt en die voor mij ingestuurd. En nu hangt mijn schilderij als een van de genomineerde inzendingen in de gang van het Raadhuis!"
Inmiddels is de tentoonstelling afgelopen en hangt het schilderij weer bij dhr. De Vries thuis. "Ja, Evelyn heeft het schilderij niet alleen gefotografeerd, maar ook geregeld dat het bij het Raadhuis kwam. En na een paar weken ook weer voor mij opgehaald en bij mij thuis gebracht!"

“Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om hulp te vragen!”
Krista vertelt graag over haar ervaring met WeHelpen Heemstede. “De deur uit om zelf boodschappen te gaan doen werd in april voor mij steeds risico- en stressvoller. Ik had een bericht over WeHelpen Heemstede gelezen, maar zelf een hulpvraag plaatsen daar was ik wat huiverig voor. Hoe vraag je iets en hoe werkt het dan bijvoorbeeld met die website? Gelukkig stond er ook een telefoonnummer van WeHelpen Heemstede bij het bericht en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gebeld.”
Wij hebben de hulpvraag vervolgens voor Krista geplaatst en contact gezocht met Coby. Coby biedt al sinds de start van WeHelpen Heemstede via dit platform actief haar hulp aan. “Ik ben gestopt met werken. Dus heb ik meer tijd om in mijn buurt, wijk of dorp actief te zijn. Gewoon bij iemand op bezoek gaan, boodschappen doen.” Het contact tussen Coby en Krista was snel gelegd en zij zien elkaar nog steeds iedere week.
“Die hulp van Coby bracht rust. Zo veel rust dat ik na een tijdje zélf een tweede hulpvraag heb durven plaatsen, voor vervoer naar mijn man die in een verpleeghuis woont.” Olav reageerde, die wel een account heeft op de website, maar geen zichtbaar hulpaanbod heeft geplaatst. “Ik help graag en zo houd ik het voor mijzelf overzichtelijk.” Olav heeft Krista inmiddels al een paar keer geholpen met vervoer. En John helpt als Olav niet kan. “Ik ben zo blij met de hulp van Olav en John en Coby!”
Krista wil iedereen die met een hulpvraag zit vooral aanmoedigen die vraag ook te stellen. “Als je hulp accepteert, kan je dingen loslaten. Zo kon ik sneller herstellen en zelf weer dingen oppakken.”

Mevrouw A. (fictieve naam, waar verhaal) is onlangs in Heemstede komen wonen en kon wel wat hulp gebruiken bij een paar klusjes. Een schilderij ophangen, een plankje bevestigen; het soort klusjes dat je vaak bij een verhuizing tegenkomt.
Omdat mevrouw geen netwerk in Heemstede had, plaatste zij een hulpvraag op de website van WeHelpen Heemstede. Gewoon om te proberen. Zij kreeg een reactie van iemand met twee rechterhanden die haar hielp met het schilderij. Er volgde iemand met groene vingers die mevrouw in de tuin hielp. En zij werd op haar beurt benaderd door een zorginstelling om te helpen bij een eenmalige activiteit. Want behalve een hulpvraag, had mevrouw ook een aanbod geplaatst.
Inmiddels is mevrouw A. wekelijks vrijwilliger in het zorgcentrum en spreekt zij regelmatig af met degene die haar eerder hielp. Niet meer voor klusjes, maar voor een gezellig potje scrabble.
Mevrouw A. heeft haar profiel voor nu even op ´pauze´ gezet, maar weet WeHelpen Heemstede te vinden als dat weer nodig is.

"WeHelpen Heemstede... daar had ik echt nog nooit van gehoord", vertelt Monique bij De Heerlijkheid, een van de eerste WeHelpen Heemstede Ontmoetingsplekken.
Op zoek naar vrijwilligerswerk kwam zij uiteindelijk op de website van WeHelpen Heemstede. Het gezochte vrijwilligerswerk was hier snel gevonden, "Ik zit daar zo op mijn plek!", en een aanbod voor hulp had Monique ook vlot geplaatst. Toen bedacht ze dat zijzelf ook wel wat hulp kon gebruiken.
Door haar ziekte was de grote heg in haar tuin inmiddels uitgegroeid tot een heel erg grote heg en was toe aan een flinke snoeibeurt. Haar kinderen doen al veel voor haar en steeds meer vragen, dat voelt bezwaard. Dus naast haar aanbod plaatste Monique ook een vraag. De enthousiaste snoeihulp liet niet lang op zich wachten en met wat medewerking en veel koffie van Monique ziet de heg er weer prima uit.
Monique ontdekte dat de hulp die via WeHelpen geboden wordt altijd gratis is. "Dat zoiets nog bestaat, gewoon iets voor elkaar doen. Daar werd ik echt heel blij van."
Via WeHelpen Heemstede is Monique geholpen, maar zij denkt dat indirect ook het dorp geholpen wordt. WeHelpen zorgt voor verbinding, meer mensen die elkaar helpen, elkaar leren kennen, gedag zeggen.
"Had ik dit 3 jaar geleden geweten, toen ik ziek werd..." Maar positief als Monique is, is zij blij dat ze WeHelpen nu ontdekt heeft!

Mariska vindt het ‘heel gewoon’ om klaar te staan voor een ander. Via wehelpen.nl hebben ze vaker, langdurig mensen geholpen. Meestal met het hele gezin, want "dat is wel zo gezellig. En we hebben er zelf ook veel aan, je bouwt echt een band op met iemand."
Ze vertelt ontspannen over haar dagelijkse bezigheden. Heeft een eigen bedrijf, een dochter in de onderbouw en een partner die momenteel ziek thuis is. “We zijn horecamensen, het zit in ons DNA om een ander te helpen. Het geeft enorm veel voldoening."
“Je moet wel keuze maken", vervolgt ze. "Dus iets doen dat past bij je eigen doelen. Wij vinden het belangrijk om iemand verder te helpen. Dus als iemand aangeeft te willen werken aan zelfstandigheid, dan is dat het doel. We stimuleren iemand zoveel mogelijk om het op termijn zelf te gaan doen.”
Het gezin maakt actief deel uit van de community. “Je kunt iemand al helpen door even een praatje te maken. Of op weg helpen: dat steuntje in de rug geven om het weer zelf op te kunnen pakken. En daarbij natuurlijk je eigen grenzen in de gaten houden.”
Zo halen ze boodschappen voor een chronisch zieke buurtgenote en een man met een visuele beperking. En ondernemen ze samen met een wat oudere dame leuke dingen, zoals samen iets lekkers bakken en dat dan onder het genot van een kopje koffie en een kletspraatje samen opeten. Mariska: “We werden benaderd door een jongere vrouw met een aantal beperkingen. Die had een paar nare ervaringen gehad en zocht naar ondersteuning. Met hulp en bouwen aan zelfvertrouwen heeft die een enorme sprong gemaakt. Ze is inmiddels begonnen aan een opleiding. Daar word ik blij van.”

Ze klinkt licht ontmoedigd. “Eén gaatje boren, meer is het niet. Dan kan eindelijk dat handdoekenrekje worden opgehangen. Maar daar laat je geen klusjesman voor komen. En ik weet niemand anders.”
Hilda, ledenadviseur van Espria Ledenvereniging luistert begripvol en zegt dan: “Kent u wehelpen.nl? Dat is een website voor burenhulp. Zal ik daar eens kijken of een buurtgenoot een boormachine heeft?” Ze plaatst namens mevrouw Rosman een hulpvraag op wehelpen.nl en stuurt ook drie hulpbieders in de omgeving een bericht. Jacob reageert een paar uur later. Hij heeft zoals hij zelf zegt ‘wat moeite met achter de geraniums zitten’. En heeft een boormachine! De contactgegevens worden uitgewisseld en een afspraak is zo gemaakt.
Als Hilda hem een bedankt-mailtje stuurt, antwoordt hij “Ik help gewoon graag. Voor een mede-lid zet ik zelfs nog een stapje extra.” En mevrouw Roskam? Die kijkt glunderend naar het handdoekenrekje.